Kanama Bozuklukları
Bir damardan damar dışına kanama gerçekleştiğinde öncelikle trombositler kesi bölgesinde yoğunlaşırlar. Kanda dolaşan yaklaşık 20 tane farklı pıhtılaşma faktörleri etkileşmeye başlayarak normalde kanda serbest halde dolaşan fibrinojen proteinini fibrine çevirir. Fibrin trombositlerle ve diğer bazı proteinlerle birleşerek kan pıhtısını oluşturur ve bu pıhtı damardaki kesik bölgeyi bir tıkaç gibi kapatarak kanın damar dışına akışını engeller.
Bu sistemde görev yapan hücre ve maddelerden birinde eksiklik olduğunda kanama ve pıhtılaşma bozuklukları meydana gelir ve hastalarda minik kesilerde bile durmayan kanama gelişir. Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları olarak tanımlanan bu hastalıklar trombosit fonksiyon bozukluğu ya da pıhtılaşma mekanizmasında rol oynayan faktörlerin eksikliğine göre isimlendirilir ve tanı alırlar. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir.
Edinsel trombosit fonksiyon bozukluğu
Doğumsal trombosit fonksiyon bozukluğu
Yaygın damar içi koagülasyon bozukluğu (DIC)
Protrombin eksikliği
Faktör V eksikliği
Faktör VII eksikliği
Faktör X eksikliği
Faktör XI eksikliği
Hemofili A
Hemofili B
Idiopatik trombositopenik purpura (ITP)
Von Willebrand hastalığı
Glanzmann Hastalığı
Bazı kanama bozukluğu durumları da kan kanserlerine bağlı trombosit eksikliklerinden, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak gelişebilir.
Kanama - pıhtılaşma bozukluklarının belirtileri nelerdir?
Bu hastalıkların tümünde genelde ortak belirtiler izlenir. Tüm belirtiler normal bireylerde kısa sürede duran kanamaların uzun süre durmaması ya da normal bireylerde belirgin kanama ya da morarmaya sebep olmayan travmaların bu hastalarda ciddi kanamalar ya da ciltte morarmalar oluşturmasıdır.
Travmalar sonrası gelişen ciltteki morarmalar kılcal damarlardan cilt altına olan kanamalar sonucu gelişir. Büyük miktarlı kanamalarda cilt altında morarma ile beraber şişlik de gelişmektedir. Genellikle görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir.
Yaralanmalardan sonra aşırı kanama veya kolay morarma
Ufak bir kesikte şiddetli kanama
Diş eti kanaması
Diş çekimi sonrası durmayan kanama
Nedensiz ve çok zor duran burun kanamaları
Yaradaki kanamanın durup tekrar başlaması
Eklemlerde eklem içi kanamalara bağlı şişme ve ağrı
Erkek çocuklarında sünnet sonrası kanamanın durmaması
Kız çocuklarında çok uzun sürebilecek, yoğun adet kanaması